FAQs

Forgalmazás (2)

Tanár vagyok és szeretnék 3Doodlerrel tanítani!

Remek készségfejlesztő eszközt választottál! A 3Doodlerrel már tartunk szakköröket, úgyhogy releváns tapasztalatokkal tudunk szolgálni, hogy hol tud a 3Doodler az oktatási programokba csatlakozni. További információért keress minket (a honlap alján lévő) elérhetőségeinken!

Szeretnék 3Doodlert forgalmazni.

Érdeklődni és jelentkezni az info@freedee.hu és a 0670 600 3088 elérhetőségeinken tudsz! Várjuk megkeresésed!

Általános (5)

Hol vásárolhatom meg a 3Doodlert?

Budapesten a Király utca 16. II. emletén a FreeDee-nél. Ha nem vagy a közelben, akkor online is megrendelheted a webshopunkban: shop.freedee.hu

Hogy értesülhetek az újdonságokról?

Iratkozz fel hírlevelünkre (hirlevel@freedee.hu), ahol a legfrissebb információinkat küldjük ki az érdeklődőknek! Emellett megtalálsz minket a facebookon is.

Művész vagyok és szeretnék együttműködni

Jelenleg 3D nyomtatóval dolgozó művészek jelentkezését várjuk webshopunkba az info@freedee.hu címen.

A kezdőcsomagban a 3Doodler mellé adott 2 szálcsomag színe választható?

A 3Doodler megvásárlásával 2 szálcsomagot is kapsz. Ezek közül az egyik az „Essential” (alapszínek) a másik pedig a „Meta” elnevezésű kevert színű szálcsomagok.

Ha más színeket is szeretnél ezek mellé, nézd meg színválasztékunkat!

Hány éves kortól ajánlott a 3Doodler?

A 3Doodler elsősorban nem gyerekjáték. 12 évesnél idősebbeknek ajánljuk, mivel a toll fém hegye 240 fokig tud melegedni használat közben.

Karbantartás és szerelés (8)

Úgy tűnik, mintha a 3Doodlerben elakadt volna a szál vagy teljesen eltömődött. Mit tegyek?

1. Kapcsold be a nyomtató tollat és várd meg amíg a piros lámpa kékre (ABS) vagy zöldre (PLA) vált.

2. Tegyél be egy új szálat a 3Doodlerbe. A 3Doodler 2.0-nál mikor toljuk be a szálat előbb megakad, aztán mintha egy csapóajtón tolnánk át, még fél centit finoman beljebb lehet tolni és kis kattanást hallunk közben.

3. Próbáld meg a gyors fokozaton adagolni a szálat. Amikor elakadást érzel, finoman nyomd tovább a szálat.

4. Ha így sem oldódik meg a probléma és nem jön ki anyag a kifolyónyíláson, akkor próbáld meg a mini csavarhúzóval a toll oldalán lévő lyukon feljebb állítani 5 fokkal a hőmérsékletet. Ettől az anyag jobban megolvad és könnyebben átmegy a tollon.

5. Ha ez sem segít, akkor a 3Doodlered eltömődött. Ilyen esetben vedd le a 3Doodler fejét, és menj végig a használati útmutatóban leírt lépéseken!

5. Amennyiben a megkeményedett műanyag a fejben van, (gyufával vagy öngyújtóval való) melegítéssel tudod kifolyatni. Ha az eltömődés a csőben van, akkor a szervizfedélen át ki lehet húzni vagy vissza lehet nyomni vagy összeszerelt állapotban a 2 gomb egyszerre történő nyomásával a szál visszafelé léptethető.

6. Ha ezek után is fennáll a probléma, keress fel minket az info@freedee.hu elérhetőségen.

Milyen karbantartás szükséges? Hogy tudom kitisztítani a 3Doodlerem?

A 3Doodler nem sok karbantartást igényel. Mindazonáltal, ha dugulást tapasztalsz, nézd meg a választ a lassú / leállt anyagfolyam vagy az elakadt / eltömődött szál témájú kérdést, illetve kövesd lépésről lépésre a használati útmutató tanácsait.

Használat után a 3Doodlerben hagyhatom a szálat?

Kérjük, vedd ki inkább! Azt tapasztaltuk, hogy az anyagszálat a meleg 3Doodlerben hagyva a szál minősége romolhat és idővel a 3Doodlerben is problémákat okozhat.

Beragadt a Gyors / Lassú gomb. Mit tegyek?

Finoman nyomd le a beragadt gombot és igazítsd el a beragadt részt. Így a szilikon és a műanyag borítás ismét a helyes pozícióban lesz.

A használati útmutató szerint a szál betöltésekor a 3Doodler „elkapja” a szálat. Nálam ezt erőltetni kell. Normális ez?

Új szál betöltésekor Gyors üzemmódra állítsd, és mindig adj neki egy kis időt. Ha így sem kapja el, akkor finom, de határozott mozdulattal nyomd meg (de sosem erőltetve). A 3Doodler 2.0-nál amikor toljuk be a szálat előbb megakad, aztán mintha egy csapóajtón tolnánk át, még fél centit beljebb lehet tolni és nagyon halk kattanást hallunk és érzünk közben.

Lassan jön ki az anyag.

Ha először töltesz anyagszálat a 3Doodlerbe, akkor győződj meg róla, hogy a lehető legegyenesebb (ne legyen ívelt) szálat töltsd be. Első használatkor hosszabb időbe telhet míg kijön az anyag, illetve először az anyag vékonyan jön ki a kifolyónyíláson, majd egyre vastagabb lesz miközben melegszik.

Ha továbbra is úgy érzed. hogy lassan jön az anyag, próbáld meg a mini csavarhúzóval a toll oldalán lévő lyukon feljebb állítani 5 fokkal a hőmérsékletet.

A 3Doodler néha recsegő hangot ad. Ez normális?

Igen. Ilyenkor csak a gyártás során esetlegesen beszorult nedvesség távozik. Ne foglalkozz vele, normális!

Hibakezelési útmutató

Néhány gyakori hibát könnyen orvosolhatunk ennek az útmutatónak a követésével.

Anyagszál (8)

Használható többször a 3Doodler műanyag? Újrahasznosítható anyagból készül?

A használt anyagszál már nem helyezhető vissza a 3Doodlerbe.

Az ABS anyag 7-es újrahasznosítási csoportba tartozik, ami azt jelenti, hogy újrahasznosítható és gyakran új műanyag tárgyak készülnek belőle.

A legkörnyezetbarátabb 3Doodler alapanyag a PLA, ami biológiailag lebomló anyagokból készül (többek között kukoricából is).

Jól működik mindkét anyaggal a 3Doodler? Csak mert különböző a 2 anyag olvadásfoka.

A PLA alacsonyabb hőmérsékleten olvad, ezért a 3Doodlereken hőmérsékletszabályzó gomb van. Ezt attól függően állítsd a megfelelő pozícióba, hogy milyen anyaggal dolgozol. Mindig győződj meg róla, hogy a helyes beállítást használod!

Melyik anyagot válasszam? ABS-t vagy PLA-t?

A honlapon találsz egy részletes összehasonlítást (általános és speciális 3Doodler használatra is). Ha kezdő vagy és minél többféleképpen szeretnéd használni a 3Doodlert, akkor először az ABS-t javasoljuk és a későbbi kísérletezésekre pedig majd PLA-t.

Használható a 3Doodlerben olyan ABS, ami vezeti az áramot?

A 3Doodlerben használható anyagokat folyamatosan fejlesztik. Jelenleg ezt még nem tesztelték, de olyan megoldással áthidalható, hogy a 3Doodler alkotást áramot vezető festékkel fedik le.

Itt kell ismét megemlítenünk, hogy a 3Doodler csak a 3Doodler által gyártott ABS-sel és PLA-val használható. Más anyagok használata kárt okozhat a 3Doodlerben vagy annak felhasználójában illetve a garancia joga is elvész.

Mennyire marad erős az anyag, miután a 3Doodlerből kijött?

Az alkotásod rugalmassága és törékenysége az alkotón múlik. Erősebbé teheted az alkotást, ha többször átmész egyes kritikus részeken a jobb illesztések érdekében vagy dolgozhatsz vele lassabban is, így vastagabb szálat tudsz húzni, ami erősebb, de kevésbé rugalmas lesz.

Ellenkező esetben törékenyebb, vékonyabb szálat tudsz rajzolni, ha a 3Doodlert gyorsabban húzod. A vékonyabb szál előnye viszont, hogy rugalmasabb illetve hogy nehezebben törhető, de tárgyak alapozására és illesztésekhez kevésbé jó.

Röviden, rád van bízva, hogy melyik technikát választod és hogy fejleszted tovább, attól függően, hogy mit szeretnél elérni.

Forró a szál, amikor kijön a 3Doodlerből?

A kifolyónyílás forró, ne érintsd meg. A kijövő anyagszál meleg, de megérinthető amint elhagyta a kifolyónyílás területét.

Összemegy idővel az ABS?

Az ABS idővel kicsit zsugorodhat, de ez a mérték az 1% töredékének a töredéke, így 3Doodler felhasználóként ezen ne aggódj!

Használhatok ABS-n és PLA-n kívül más szálat? Vagy más gyártó anyagszálát?

Egyelőre más szálak tesztelés alatt vannak, de addig is csak ezt a két típust tudjuk ajánlani.

Itt kell ismét megemlítenünk, hogy a 3Doodler csak a 3Doodler által gyártott ABS-sel és PLA-val használható. Más anyagok használata kárt okozhat a 3Doodlerben vagy annak felhasználójában illetve a garancia joga is elvész.

3D nyomtatótoll (8)

Balkezesek is használhatják?

Persze! Ez egy kétkezes nyomtató toll! Az egyik feltaláló, Max, egyébként balkezes. Max-ot a videókban is láthatod, ahogy bal kézzel alkot.

 

Van rá lehetőség, hogy a 3Doodlert egy CNC karra vagy a Lego Mindstorm-ra rögzítsem?

A 3Doodler hátuljában egy beépített konzol található erre a célra, amihez 3 mm-es csavarhúzóval tudsz hozzáférni. Ezáltal bármilyen hardcore felhasználó számára lehetővé válik, hogy CNC karra, Lego MIndstormhoz vagy bármi máshoz rögzítse, ami épp eszébe jut – és még a 3Doodler felhasználási határain belül van. Ezenkívül van egy 3 tűs szabályozó felület, amivel a sebesség gomb szabályozható anélkül, hogy a 3Doodlerhez érnénk.

Hogy kell feltölteni a 3Doodlert?

A 3Doodler hálózati feszültséggel működik. A kábel elég hosszú ahhoz, hogy akár köröző mozdulatokat is tehessünk.

Van rá garancia?

Igen. Egy éves garancia van a termékre. A feltételeket és részleteket lásd a 3Doodlerhez kapott garanciális útmutatóban.

Más fejek is léteznek a 3Doodlerhez?

Különböző vastagságban rajzoló fejek várhatóak. Nézz vissza!

Variálható a sebesség?

A 3Doodlerrel Lassú és Gyors üzemmódban tudsz rajzolni. Ez a sebesség a megömlesztett anyagfolyási sebességét jelentik. A Lassú üzemmód nagy tárgyakhoz vagy kitöltésekre alkalmazandó. A Gyors üzemmód pedig lehetővé teszi a bonyolult / kis részletek létrehozását vagy a levegőben rajzolást.

A le (Gyors) és a fel (Lassú) gombbal tudod váltogatni a sebességet. Oktatási videónkat nézd meg itt.

Nyomtatható a 3Doodlerrel karamell, csoki, cukor és hasonlók?

Bárcsak! Támogatjuk a kreativitást, de ilyesmi anyagokhoz nagyfokú átalakításokra lenne szükség. Kifejlesztjük-e? Ez még a jövő zenéje, de mindenképp kövess minket és értesítünk, ha már úton van.

Hangos a 3Doodler?

Csak a 3Doodler ventillátora ad egy kis hangot.

Felhasználás (13)

Személyre szabható tárgyak készítésére is használható. Mit értetek ez alatt?

Minden, amire 3Doodlerezni tudsz, az személyre szabható! A 3Doodlerben lévő műanyag jól tapad más műanyagokra, így remekül alkothatsz olyan műanyag tárgyakra, mint az iPhone tok, asztal, laptop, toll, edény stb. Tedd egyedivé dolgaidat!

Átfesthető a 3Doodler alkotás?

Igen. Egyből festhetőek akármivel, ami jól tapad a műanyaghoz. Mi az akrilfestéket ajánljuk.

Használható a 3Doodler karbantartásra?

A 3Doodler műanyag „hegesztő pisztolyként”, de akár művészi célból is használható. ABS-sből (leggyakrabban használt műanyagfajta a közönségcikkeknél) készült tárgyak javítására megfelelő a 3Doodler. Például egy eltört műanyag darab két részét egy hegesztési „3Doodler vonallal” megjavíthatunk. Emellett egy 3D nyomtató remek kiegészítő eszköze is.

Belerakhatok 2 db 1,75 mm-es szálat egyszerre a 3mm-es helyett?

Nem. A 3Doodler csak 3mm szállal működtethető. Itt említenénk meg újra, hogy nem rendeltetésszerűen használt 3Doodler és a nem a gyártótól származó anyagok sérült okozhatnak, amellett, hogy a garancia joga is elvész.

3Doodlerezhetek a bőrömre?

Semmiféleképp nem! Égési sérüléseket okozhat.

Hogy lehet betölteni az anyagot? Van rajta Stop gomb? Hogy tudok színt váltani?

A 3Doodler hátulján a vezeték mellett lehet anyagot betölteni. Ha mindkét (eddig Lassú és Gyors üzemmódként használt) nyomógombot egyszerre nyomva tartod, akkor a bent lévő anyagszál visszafelé fog mozogni, így a végén kézzel kiszedhető lesz a 3Doodlerből. Majd az új szín betölthetővé válik. Ezzel kapcsolatos oktatási videónkat nézd meg itt.

Mennyi ideig használható a 3Doodler folyamatosan?

A 3Doodlered egy erős és nagyszerű eszköz, de mint minden elektronikus eszköznél, nála is javasoljuk, hogy néha pihentesd. Ha 2 órán át megállás nélkül használtad, javasoljuk, hogy tarts kb. 30 perc szünetet.

Mennyi idő kell a 3Doodlernek a beüzemeléshez?

Egy – másfél perc bemelegedési idővel számoljunk.Ha az indikátor lámpa már nem piros, akkor a 3Doodler üzemkész. (kék fény- ABS, zöld fény- PLA)

Gyerekek számára biztonságos?

A 3Doodler nem gyerekjáték (használata 14 éves kor felett ajánlott, 14 alatt felnőtt felügyeletében használható). A toll végén lévő fém kifolyónyílás 270C –ra is felforrósodhat. Ezért a hegyet semmilyen körülmények között ne érintsd meg!

A 3Doodler biztonságos mindenki számára, aki a használati útmutatóban és a videóban előírtakat betartja.

Színcserélés után felhasználhatom később a félig használt anyagszálat?

Igen, de a szál végét vágd le, hogy egyenes legyen és ne okozzon problémát.

Hogy érem el, hogy a műanyag a papírhoz tapadjon?

Ha ilyen történne, csak nyomd rá a papírra határozottabban (de lágyan) a 3Doodlert.

Miért nem úgy néz ki az alkotásom, mint a videóban lévők?

Gyakorlat teszi a mestert…még a 3Doodler-mestert is! Hagyj időt magadnak, hogy jó legyél a 3Doodlerezésben és gyakorold. Hagyd kibontakozni a fantáziádat és gondolkozz egyedien!

Honnan lehet tudni, hogy újra kell tölteni a 3Doodlert?

Ha a 3Doodler fejében nem jön anyag vagy ha az érzed, hogy jelentősen lelassult az anyagfolyás, akkor várhatóan újra kell majd tölteni.