Tanácsok a 3Doodler Create 3D toll első használatához

Tippek Es Trukkok 3d Toll

Tanácsok a 3Doodler Create 3D toll első használatához

Ha minden igaz, december 24-ével elég sok új 3Doodler felhasználó születik kis hazánkban. Nekik gyűjtöttünk össze néhány praktikus tippet, tanácsot, hogy élvezetes legyen az indulás.

 1. Így töltsd be a szálat!

  Miután a jelzőfény szerint a tollad elérte a működési hőmérsékletét, itt az ideje behelyezni az első műanyagszálat. A szálat akkor toltad be eléggé, amikor érzel egy kis ellenállást, amin túlcsusszan és a 3D toll alján lévő áttetsző fedélen keresztül megpillantod az anyagpálcikát.

 2. Mindig rajzolj egy kiindulási alapot!

  Hiába lesz a végeredmény 3D, az első pár vonaladat ugyanúgy egy felületre (papírra vagy például DoodlePadre) kell megrajzold. Ennek az első pár vonalnak stabilan oda kell tapadnia a felülethez, hogy utána biztonsággal elkezdhess rá építkezni. Ezt akár egy remek, életre szóló tanácsnak is veheted. 🙂
  flatheight

 3. Az oszlopok tetejen várj néhány másodpercet!

  Most, hogy kész az alap, elhagyhatod a felület és terjeszkedhetsz a harmadik dimenzióba. Amikor felfelé egy oszlopot szeretnél rajzolni, húzd egyenletes tempóban felfelé a vonalat, majd a kívánt magasságban egy gombnyomással állítsd meg az anyag adagolását és a kezedet is. A megállított toll hegyével stabilizálod az oszlopot, hogy az alatt a néhány másodperc alatt, amíg teljesen megszilárdul az anyag, ne görbüljön el a függőleges vonalad. ABS esetében ez körülbelül 2 másodperc, a PLA szálaknak pedig 4-5 másodperc is kellhet, amíg teljesen megkeményednek.
  maxresdefault

 4. Használd mindkét kezed!

  Ha például két oszlopot összekötnél, az új vonallal elgörbítheted a kiinduló oszlopod. A megszilárdult vonalakat nyugodtan fogd meg, így ellent tudsz tartani a hozzá tapadó új vonal húzó hatásának. Mindazonáltal ne felejts el mindig vigyázni, hogy ne égesd meg magad a toll hegyével!

 5. Tölts le sablonokat és tanulj a profiktól!

  A legegyszerűbb módja a gyors sikerélménynek, ha a saját 2D rajzaidat veszed alapul vagy a mi oldalunkról vagy a gyártói oldalról válogatva letöltesz ötleteket. Ezek a projektek olyan kinyomtatható sablonok, amiket körbe rajzolva egyszerűen és előzetes gyakorlat nélkül alkothatsz látványos tárgyakat. A körberajzolt részeket csak le kell emelni a papírról majd a levegőben a saját anyagával összedoodlerezni őket, akárcsak mintha ragasztópisztolyt használnál. Az Eiffel torony vagy a szemüveg a legklasszikusabb ilyen projekt, amit mi is sokszor megcsináltunk.
  img_20161110_small
  Emellett érdemes követned a 3Doodler Hot Tips oldalát, ahol technikai ötleket, megoldásokat tanuhatsz. Bonyolultabban megrajzolható formák, mondjuk egy gömb esetében, a kiindulási alapod például nem kell, hogy egy sík rajzlap legyen, nyugodtan rajzolhatsz például egy pingpong labdára! Még összetettebb, geometrikus formákat pedig például hajtogatott rajzlapok segítségével is létrehozhatsz.
  paperframe

 6. Próbálgasd a beállításokat!

  Az anyag adagolását a toll két gombja módosítja – egy gyorsabb és egy lassabb módból választhatsz, bármelyiket duplán megnyomva pedig kitolja magából a szálat az eszköz. A tolatást csak akkor használd, ha még kilóg a toll hátulján a szál egy pici része. A lassabb fokozatot apró részletek kidolgozásához, míg a gyorsabbat hosszabb vonalak húzásához vagy területek térbeli kiszínezéséhez használd például.
  toll2
  Amennyiben úgy érzed, hogy túl lassan jön az anyag, esetleg el-elakad a tollban, akkor a toll oldalán lévő pici lyukba bedugva a 3Doodlerhez kapott mini csavarhúzót +5 fokot tudsz emelni a toll hőmérsékletén. Ezáltal jobban meglágyul az anyag és a nyomtatótolladnak könnyebb dolga lesz!
  Ha nem szeretsz használati utasításokat bújni, az összes funkciót videókból is pár perc alatt megismerheted:

 7. Pihentesd a 3Doodlered!

  Nagyjából 1 óra intenzív 3D alkotás után érdemes kicsit pihentetni (10-20 perc), hagyni kihűlni a 3D tollad. Erre azért van szükség, mert a hegy forrósága lassan átterjed az anyagtovábbító csigára is. A tollnak nem lesz tőle baja, viszont előfordulhat, hogy a bedugott anyagszál már a csiga körül megpuhul és rácsavarodik ezzel dugulást okozva a tollban, amit aztán az áttetsző fedélen keresztül kell kipiszkálnod.
  hqdefault

 8. Vágd le az olvadt végeket!

  Ha egy szálat már hazsnáltál, majd kivettél a tollból, a vége olvadt, szbálytalan lesz. Ezt le kell vágni egy csípőfogóval mielőtt visszateszed a 3D tolladba, nehogy rátekeredjen a motorra és dugulást okozzon.
  snipimage