A HVG is kipróbálta a 3D tollat, amivel a levegőbe lehet rajzolni!

Hvg Teszt

A HVG is kipróbálta a 3D tollat, amivel a levegőbe lehet rajzolni!

László Ferenc, a HVG egyik újságírója, aki a CraftBot PLUS 3D nyomtatót is örömmel tesztelte, egy másik izgalmas tech kütyüt, a 3Doodler 3D nyomtatótollunkat is kipróbálta. A gyerekekkel kezdett közös alkotásba és annyira megkedvelték a kreatív eszközt, hogy azóta nap mint nap örömmel öltik vele három dimenzióba a felmerülő ötleteiket.

A HVG Tech rovatában jelent meg a részletes cikk, amiből idézünk:

Egy bármikor könnyen zsebre vágható high-tech tollal nem csak két dimenzióban, hanem akár 3D-ben is alkothatunk. Varázsceruza a javából.

A 3D tollak, ahogy a cikkben is írják, néhány éve kezdtek megjelenni a piacon, köztük a 3Doodler első változata 2013-ban jelent meg egy brutálisan sikeres Kickstarter crowdfunding oldalon futott közösségi finanszzírozási kampány eredményeként. A feltalálás történetét a HVG cikkben is elolvashatjuk. Azóta egy nagyon élő, kreatív közösség alakult ki a 3Doodler tollak körül, akik folyamatosan osztják meg az alkotásaikat egymással, sokszor adott tematikában versenyeztetve a kreativitásukat. Ennek a közösségnek a visszajelzéseit követve jutott el a fejlesztő csapat 3Doodler Create modell megalkotásáig, amely természetesen az eddigi legjobb 3D toll mind közül:

Az elődeinél halkabb, gyorsabb és nem utolsó sorban megbízhatóbb működésű 3Doodler Create a működési elvét illetően megegyezik a hagyományos szálhúzásos 3D-nyomtatókkal, így például a közelmúltban általunk is kipróbált Craftbot Plus-szal.

Az eltérés lényegében csak annyi egy méretes 3D-nyomtató és a kompakt 3Doodler között, hogy a nyomtatófejet az utóbbi esetben nem egy számítógép-vezérléses precíz automatika, hanem a saját kezünk mozgatja. A pontosságot természetesen bukjuk, viszont kreativitás oldalon rengeteget nyerünk.

Az alapanyagszálat hátulról a tollba töltve egy erős mechanika kezdi behúzni és tölti be a “nyomtatófejbe”, azaz a toll hegyébe, amelyben megolvad az anyag, de ahogy elhagyja, rögtön lehűl és megszilárdul. A folyamatból adódik, hogy vigyázni kell a tollheggyel, hiszen felforrósodik. Éppen ezért a gyártó 14+ felettieknek ajánlja a 3Doodler Create tollat, de a fiatalabbakra is gondol, hamarosan Magyarországra is megérkezik a gyerekeknek szánt 3Doodler Start jön, amely kevesebb funkcionalitást, de cseréba nagyon egyszerű használatot és mindössze 40 fok körülire melegedő tollhegyet ígér.

A gyártó több helyen is felhívja a figyelmet arra, hogy a 3Doodler Create nem gyerekjáték, de természetesen felnőtt felügyelet mellett nincs akadálya annak, hogy gyerekek is használják.

3doodler 3D tollakA teszt során a család pofonegyszerűnek értékelte a használatot, bár elismerték, hogy az összetettebb, látványos alkotásokhoz alapos gyakorlás szükséges.  Kipróbálták és hasznosnak találták a DoodlePad rajzpadot is, amelyre rajzolva sokkal jobban megtapadnak a tárgyak anélkül, hogy utólag le kellene róluk kaparászni a rátapadt papírt, hiszen a sablont az áttetsző DoodlePad alá helyezzük.

Első körben érdemes egy néhány betűs szó leírásával próbálkozni, természetesen kötött írással: nem mindegy, hogy a cerkát milyen erővel nyomjuk le a lapra, illetve, hogy milyen sebességgel mozgatjuk az eszközt. Kis gyakorlással rögtön komoly sikereket érhetünk el, ha pedig a vonalvastagságot és a merevséget növelnénk, egyszerűen csak többször át kell menni az adott felületeken a készülékkel.

Ha a 2D már remekül megy, nekifoghatunk a 3D-nek is, rajzolhatunk például egy egyszerű kockát.

Miben látták meg a lehetőséget? Több ötletet is felsorolnak. Nekünk a legjobban a gyerekrajzok három dimenzióba helyezése tetszett meg.

A 3Doodler segítségével új dimenziót kaphatnak a gyerekrajzok: ha az átlátszó műanyag lap alá betesszük gyermekünk rajzát, akkor annak kontúrvonalain végighaladva a gyerekek kézbe vehetik a műanyagból készült kisautókat vagy éppen virágokat. Az oktatásban is komoly szerepe lehet egy ilyen eszköznek, hiszen például kémiaórán látványosan demonstrálható vele az atomok kapcsolódása, technikaórán pedig a prototípusgyártás kezdeti fázisában lehet hasznát venni a készüléknek. A lehetőségeknek itt tényleg csak a fantáziánk szab határt: akár dekorációkat, ékszereket, kisebb cserealkatrészeket vagy telefontokokat is készíthetünk a segítségével.

3doodler_create_pen_doodles_21-of-26

A tesztelő végső ítélete szerint a 3Doodler Create egy gyorsan megszerethető eszköz, ami magával ragadja a használóját és felkelti az érdeklődését a 3D tárgyalkotás további olyan eszközei felé is, mint a 3D nyomtatók.

Míg egy normál 3D-nyomtatóért általában több százezer forintot is elkérnek, addig a 3Doodler Create csak 38 ezer forintba kerül. Szerintünk ez konkrétan egy kapudrog: nem túl drága, ugyanakkor pontosan eléri azt a hatást, hogy használóját magába szippantsa az otthoni 3D-nyomtatás világa.